Pagina 1 van 1

De dodelijke gevaren van houtpellets....

Geplaatst: 23 feb 2016, 11:28
door HerC
Verborgen inhoud
Je moet geregistreerd en aangemeld zijn om de verborgen inhoud te kunnen zien.

Re: De dodelijke gevaren van houtpellets....

Geplaatst: 23 feb 2016, 14:17
door cosdep-benelux
Dit is allang geweten Herc , Grote hoeveelheden in een compleet afgesloten ruimte , dan komt CO² in de omgeving , maar dit is met alle hout zo .
Niet enkel pellets !
Het hout laat namelijk vanaf de kap de natuurlijke CO² los in de omgeving .

Maar Dodelijke gevaren ? In een vrachtschip hermetisch afgesloten en enkele duizenden tonnen aan boord . Tja , dat is een gigantische hoeveelheid opeengepakt in een volledig hermetisch dichte ruimte .

Re: De dodelijke gevaren van houtpellets....

Geplaatst: 23 feb 2016, 15:03
door HerC
Verborgen inhoud
Je moet geregistreerd en aangemeld zijn om de verborgen inhoud te kunnen zien.

Re: De dodelijke gevaren van houtpellets....

Geplaatst: 23 feb 2016, 18:33
door karel
Voor iedereen met een pelletsilo die kan betreden worden.

Afbeelding

Er staat zelfs bij dat je in de eerste 4 weken na be(her)vulling van de opslagruimte enkel met CO melder de ruimte mag betreden.

Re: De dodelijke gevaren van houtpellets....

Geplaatst: 12 jun 2017, 20:45
door karel
Iedereen die zelf een pelletsilo wil bouwen in de kelder bijvoorbeeld, graag ook even niet besparen op een CO-metertje van 25€ en de regels van ENPLUS te volgen over pelletopslagsilos http://www.enplus-pellets.eu/wp-content ... tional.pdf

Onverwacht gevaar na brand in pelletkachel Arnhem 09 juni 2017
https://www.brandweer.nl/brandweerneder ... l-casus-13

De brandweer wordt gealarmeerd voor een vermoedelijke binnenbrand in een monumentaal gebouw. Nadat er toegang is verschaft, bleek er brand te zijn in een pelletkachel die wordt gebruikt als centrale verwarming van het gebouw.

In de werkvoorraad met houtpellets (samengeperst houtafval) aan de bovenzijde van de kachel zat een smeulbrand. Deze was veroorzaakt door een defect onderdeel van het doseersysteem. Geleiding van warmte heeft de werkvoorraad met houtpellets in brand gezet. De brand is geblust door de pellets uit de kachel te halen. Echter, de volgende dag werden de monteurs die bezig waren om de schade te herstellen, onwel. De CO-meter van de gealarmeerde ambulancedienst kwam in alarm. Hierop werd de brandweer gealarmeerd om een meting te doen. Op de plaats waar de monteurs bezig waren werd circa 3000 ppm CO gemeten.
co ppm.jpg
Auto-oxidatie
De grotere houtpelletkachelsystemen hebben naast een werkvoorraad ook een bulkopslag met houtpellets. De monteurs hadden het mangat geopend om te controleren of er ook schade was aan de opslag. Bij het mangat is de hoge concentratie van CO gemeten. 24 uur nadat het mangat had open gestaan, werd nog steeds een hoge concentratie (200 ppm) CO gemeten. In eerste instantie werd gedacht aan de rookgassen die zich via het aanzuigsysteem hadden verplaatst naar de opslag. Dat bleek niet het geval te zijn. Bij de opslag van houtpellets blijkt, door auto-oxidatie, CO en CO2 te ontstaan. Zowel uitrukdienst, brandonderzoeker als monteurs waren hiervan niet op de hoogte.

De installateur heeft het dus nagelaten om gevarenstickers aan te brengen!

Reactie
‘We waren gealarmeerd voor een meting. Bij het aanrijden bleker er twee slachtoffers te zijn en de CO-meter van de ambulance was ingekomen. Het was een verrassing dat er een bunkeropslag was en dat de pellets de CO hadden geproduceerd. Nu is ook de CO die gemeten is op de avond van de brand te verklaren’, vertelt Bernd Jas, bevelvoerder.