Test Tiger Pellets

Plaats reactie
Gebruikersavatar
krisvdm
Pellet-specialist
Berichten: 104
Lid geworden op: 07 jan 2015, 15:16
Locatie: Linter
Contacteer:

Test Tiger Pellets

Bericht door krisvdm » 06 feb 2015, 11:36

zoals eerder al beloofd (zie http://www.pelletsforum.be/viewtopic.ph ... iger#p3652) het resultaat van 4 zakken Tiger Pellets in mijn Rika Como.

Die 4 zakken waren proper, zie ook foto in forumdraad http://www.pelletsforum.be/viewtopic.ph ... ammi#p1324

ik hou er persoonlijk van als het transparante zakken zijn: dan kan je al zien welke kleur ze hebben, gemiddelde lengte en of je overvloedig stof in de zak hebt.

Bon, ik kon dus zien dat ze gelig/lichtbruin van kleur waren, lichter dan de German Pellets (die uiteraard mijn referentiepunt zijn omdat ik die sinds het begin stook).
Aan de bovenkant van de zakken kon ik geen stof zien maar je moet de zak altijd eens omdraaien want het stof zit eerder aan die kant. Er leek me meer stof dan in de zakken German Pellets maar niet overdreven veel.

Waar ik wel benieuwd naar was, was de mogelijke invloed van de lange pellets. Je ziet door heen de zak direct veel lange pellets. Sommige pellets zijn zo'n 6cm lang maar in de zak zijn ze al half doormidden gebroken. Verhoudingsgewijs veel pellets van tussen 4-5 cm. En ook minder kleine pellets van minder dan 1 cm. In mijn vergelijk met German Pellets is het een zeer opvallend verschil - tesamen met kleurverschil uiteraard.

Goed, de test van de pellets verliep volgens dit stramien: eerst de kachel weer eens proper gemaakt, reservoir uitgestofzuigd en dan gevuld.

Omdat ik nu wel wou weten hoeveel stof er in de zakken was, heb ik voor de 4 zakken telkens de laatste pellets in een vergiet gegoten (met dank aan de vrouw voor het mogen lenen daarvan). De hoeveelheid stof varieerde van 24 gr voor de eerste 2 zakken tesamen, naar zowat 24-26 gr voor de 3de en 4de zak apart.
Vermoedelijk ben ik bij die 2 laatste zakken meer secuur gaan wegen, namelijk meer van de zak door het vergiet filteren.

Nu, die 24-26 gr per zak, als je dat in een klein potje ziet lijkt het ook heel weinig. En het is zeker veel minder dan 150 gr dat volgens de Din+ norm in een zak van 15 kg mag zitten.

Achteraf had ik wel de indruk dat als ik met mijn handen doorheen de pellets in het reservoir woel, er makkelijk sleet zit op de pellets. Met andere woorden, met dat gewoel slijten de uiteindes af en geven sneller stof. Ik denk dat dus de hoeveelheid stof in de zak gewoon fel door het opnemen en neerzetten komt. Eenmaal in de kachel zal dat meevallen. Ik zal het reservoir wel iets vaker stofzuigen.

Bij het branden heb ik geen probleem gehad... Mijn Rika Como stel ik gewoon in op x % warmte en dat is bij ons meestal 30% (iets van 2.4 kW volgens fabrikant Rika). Wat me wel opviel is dat soms er bijna geen vlam was. Alsof de kachel voor de gevraagde warmte geen pellets moest bijgooien en er dus geen vlam was - eerder gloeiende pellets in het branderpotje. Ik hoop dat dit een goede observatie en redenering van mij is :D
De kachel stelt zichzelf in en zal minder pellets verbruiken als die pellets ook goed branden hé ...

Na de 4 zakken branden, geen problemen gemerkt tijdens die 5 dagen. Een 2 dagen heeft de kachel overdag en 's avonds gebrand, de overige 3 dagen enkel 's morgens en 's avonds. Het was dan ook eens meer koude temperaturen hé.

Bij de schoonmaak het volgende positieve effect: branderpotje uitgenomen en uiteraard was er een koekje. Dat heb ik altijd al zo geweten maar .... bij het omdraaien van het potje boven een reklamefolderke viel dat er al gewoon uit :shock:
Bij de German Pellets moet ik bijna altijd het potje zo vanaf een centimeter omgekeerd laten vallen vooraleer het ganse koekje eruit valt. En nu?? zonder moeite viel het eruit.
Dat vond ik goed !

De hoeveelheid as in de asla, pffffft, of dat nu iets meer of minder is zal me een zorg zijn. Een beetje rammelen met de asbak en dat zakt toch altijd in. De as zelf was zowat zwart van kleur met tikkels lichtbruine stof erin.
Aanslag op het venstertje leek me 'gewoon' tov. mijn referentie German Pellets.

Mijn persoonlijke conclusie: deze test van 4 zakken Tiger Pellets beviel me.

Uitloper van de test: met nog zo'n 5 zakken German Pellets te gaan met de huidige temperaturen zou ik het einde van het stookseizoen niet overbruggen. Ik heb dan een pallet Tiger Pellets gekocht (bij Vanhaeren te Nieuwerkerken) aan 3,90 per zak.
Ik ben content.
1x Rika Como voor een gans huis

Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 1629
Lid geworden op: 09 nov 2013, 14:08
Contacteer:

Re: Test Tiger Pellets

Bericht door El Torro » 06 feb 2015, 21:28

Je schrijft dat je vermoed dat er minder pellets in het potje worden gegooid, merk je dat ook aan het verbruik?

Gebruikersavatar
ferre
Pellet-specialist
Berichten: 440
Lid geworden op: 30 sep 2012, 10:27
Locatie: Berlaar
Contacteer:

Re: Test Tiger Pellets

Bericht door ferre » 07 feb 2015, 08:03

Krisvdm,
ik heb deze winter ook die Tiger pellets getest in mijn Rika Pico en ik kom voor 100% tot hetzelfde eindresultaat.
ik zou je aanraden om ook is First Class van Fabich te testen.deze zijn iets korter en iets donkerder maar mijn kachel heeft daar geen problemen mee. het enige verschil zit in het restkoekje dat overblijft na uitschakelen.bij de Tigers was dit hard en kon je dit uit het branderpotje verwijderen zoals je al zei, en bij de First Class is dit vrij zacht en zuig ik het gewoon op met de aszuiger.
het andere verschil is de prijs 3.40€. ik ben nu aan mijn 2de pallet bezig en zolang ik deze pellets kan krijgen blijf ik er bij.als dit om één of andere reden niet meer kan zou ik zeker overwegen om de Tigers te gebruiken.
greetz
ferre
grtz
ferre

OldTech
Pellet-starter
Berichten: 20
Lid geworden op: 18 jan 2015, 10:14
Contacteer:

Re: Test Tiger Pellets

Bericht door OldTech » 07 feb 2015, 12:13

Wat bedoel je met:

"De kachel stelt zichzelf in en zal minder pellets verbruiken als die pellets ook goed branden"

Is er een terugkoppeling in Rika kachels?

HerC
Pellet-specialist
Berichten: 2186
Lid geworden op: 10 mei 2014, 17:01
Contacteer:

Re: Test Tiger Pellets

Bericht door HerC » 08 feb 2015, 15:53

Zowel de Tiger Pellets als de Fabich Pellets zijn zeer goede pellets en beschikken ondertussen over de twee certificaten. Net als de andere merken met dubbele certificatie als producent, zeer betrouwbaar...

Blijkbaar beginnen meer en meer merken/fabrikanten te beseffen dat duidelijke certificatie nodig is. Op zich dus een zeer positief punt.

Gebruikersavatar
krisvdm
Pellet-specialist
Berichten: 104
Lid geworden op: 07 jan 2015, 15:16
Locatie: Linter
Contacteer:

Re: Test Tiger Pellets

Bericht door krisvdm » 09 feb 2015, 08:48

hallo, was er effe niet op het forum tijdens het weekend...

de Fabich ga ik voorlopig niet testen want ik heb nu die 70 zakken Tiger liggen
het zijn er op een pallet 70 zakken ipv bij sommige 65 of 66...

ivm de terugkoppeling... ik weet niet exact wat je bedoelt... bij de Rika is er wel een temperatuursensor die in de brandkamer hangt. Die moet trouwens verwijderd worden voor een goed onderhoud (en om bij de rookgaskanalen te komen).
Ik veronderstel dat via die sensor de kachel ook snel(ler) van meten hoe warm de vlam is en of het dan ook nodig is om pellets bij te gooien.
Over de verdere techniek en sensoren in mijn Rika kachel heb ik geen weet.
Misschien dat er iemand is met die kennis op het forum - verder uitleg is altijd welkom uiteraard.

ivm het verbruik heb ik voorals nog geen meting gedaan. Ik zou best eens aan het begin van een stookperiode het aantal branduren noteren en na de stookperiode de verstreken branduren berekenen. Met het aantal zakken die er doorgegaan zijn kan ik het gemiddelde verbruik bekijken... Maar ergens gaat het toch een gemiddelde zijn... meestal staat de kachel bij ons wel op minimumcapaciteit te draaien maar een paar uur op maximum cap. betekent dus wel ineens veel meer pellets. Volgens de fabrikant specs. is dat van min. 0,6 kg/u naar max 2,20 kg/u pellets verbruik.

Zoals altijd was ook het moto: goed kijken bij verschillende handelaars, test een paar zakken pellets en koop dan met die kennis ;)
1x Rika Como voor een gans huis

Gebruikersavatar
krisvdm
Pellet-specialist
Berichten: 104
Lid geworden op: 07 jan 2015, 15:16
Locatie: Linter
Contacteer:

Re: Test Tiger Pellets

Bericht door krisvdm » 13 mar 2015, 10:20

omdat een foto soms meer zegt dan woorden of omschrijving.... een foto om de vergelijking te maken tussen enerzijds de German Pellets die ik vroeger altijd nam, en anderzijds de Tiger Pellets.

Afbeelding
links de German Pellets, rechts de Tiger Pellets

een korte vergelijking tussen beide:

German Pellets
  • donker(der) van kleur
    veelal kleinere tot middelmaat lengtes
    stevige pellets
    weinig stof in de zak (redelijk verwaarloosbaar)
Tiger Pellets
  • lichter van kleur
    veelal middel- tot grotere lengte
    iets minder stevig (als je met de hand roert door de pellets heb je snel schilfertjes aan je vingers kleven)
    iets meer stof in de zak (gemiddeld 20-26 gram fijnstof)
liefhebbers van langere pellets zullen de Tiger pellets waarderen
qua warmteverschil heb ik persoonlijk geen verschil gemerkt (warmteregeling wordt eigenlijk door de kachel geregeld)

ivm de 'schilfertjes', dat zijn uiteraard geen splinterjes maar eerder het houtstof dat van de uiteindes lijkt af te breken.
Dit verklaart volgens mij ook het groter aantal gram fijnstof in de Tiger zakken. Ik raad sowieso aan om af en toe de pelletkachel te laten branden tot het reservoir volledig leeg is en dan even met de asstofzuiger met een kleiner verloopstuk op de buis gezet (of met een kruimeldief en opzetstuk), het stof uit het reservoir en schroef te zuigen.
Dat mag je best doen met eender welke pellets die je brandt.

(van beide pellets ben ik tevreden maar de Tiger pellets waren flink goedkoper)
1x Rika Como voor een gans huis

Plaats reactie

Terug naar “Tiger”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten