ten einde raad

Algemene info, tips of vragen betreffende pelletkachels vind je of stel je hier...
Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 899
Lid geworden op: 09 nov 2013, 14:08
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door El Torro » 09 jan 2019, 18:47

Aan de hand van de foto's en de info die je gegeven hebt, lijkt de constructie goed te zijn.

Maar we weten nog niet hoe het er boven het dak uitziet.
Ook kun je eens een thermometer op de schouw plakken.

https://www.bol.com/nl/p/tt-magnetische ... 051706586/

En dan informeren hoe warm de schouw temperatuur hoort te zijn van jouw kachel.

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1969
Lid geworden op: 10 mei 2014, 17:01
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door HerC » 09 jan 2019, 18:54

Tomdevroe schreef:
09 jan 2019, 17:06
Bij een gedwongen afvoer heb je toch geen trek nodig bij zulke korte afstand?
Men denkt te vaak dat de rookgasventilator dient om de rookgassen af te voeren.
Deze dient in eerste instantie om de verbrandingslucht aan te zuigen....

Een pelletkachel heeft nog altijd een schouwtrek nodig van gemiddeld 11 Pa
Vandaar dat de rookgasafvoer tot een flink stuk boven de dakrand dient te lopen...


Zie ook https://pelletsforum.be/viewtopic.php?f ... ften#p8755

samiya
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 08 jan 2019, 20:47
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door samiya » 09 jan 2019, 18:57

Ik kan morgen een foto plaatsen van het uiteinde, maar dat loopt een flink stuk boven het dak.
Als je met je hand voelt in het gat waar de kachel komt is er veel trek.

Het ruitje is ook na een aantal uren zwart, dat vertoont toch ook een slechte verbranding.
Volgens mijn man stapelen onverbrande stukjes zich in de buis (creosoot) en schiet dat dan in brand als het teveel is.
Maar we weten niet hoe het komt dat we slechte verbranding hebben.


Kunnen de instellingen bv. aantal korrels ofzo een rol spelen?

Gebruikersavatar
El Torro
Pellet-specialist
Berichten: 899
Lid geworden op: 09 nov 2013, 14:08
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door El Torro » 09 jan 2019, 20:20

Let op teveel trek is ook niet goed!

pinay 1
Pellet-starter
Berichten: 30
Lid geworden op: 06 mar 2018, 21:27
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door pinay 1 » 09 jan 2019, 20:21

Ik denk dat je toch uw instellingen ne keer gaat moeten vragen van uw surdiac aan de invoerder groene kachel !!
Anders geraakt het niet opgelost ????

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1969
Lid geworden op: 10 mei 2014, 17:01
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door HerC » 10 jan 2019, 08:20

samiya schreef:
09 jan 2019, 18:57
Maar we weten niet hoe het komt dat we slechte verbranding hebben.
Je schrijft dat de problemen quasi identiek zijn met beide kachels..

Beginnen met het begin en dat is een goede rookgas afvoer, die zorgt onrechtstreeks dan ook voor een goede luchtaanvoer en een goed luchtdebiet doorheen de kachel.
Als je er dan jouw Edilkamin op zou aansluiten ben ik er zeker van dat, zelfs zonder af te wijken van de fabrieksinstellingen, deze kachel het stukken beter zou doen.

Zelf niet prutsen aan parameter instellingen of andere instellingen als je er niet genoeg van kent.
Haal er een installateur bij die weet wat hij doet en dat is niet diegene waarmee je nu opgescheept zit.

samiya
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 08 jan 2019, 20:47
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door samiya » 10 jan 2019, 14:39

Beste,

Uiteraard gaan wij niet zelf prutsen aan de parameters.
Maar iemand anders laten komen om aan een kachel te werken die nu eigenlijk niet van ons is, vind ik dan ook ingewikkeld.
Stel dat het dan alsnog brand, wiens zijn schuld is het dan?
Moest onze eigen kachel hier nu nog staan, zouden we iemand anders laten komen, maar dan nog weet je nooit op voorhand wie er wel of niet iets van kent... het is altijd gokken.

Ik vermoed dat we deze winter zullen 'uitzweten' door de kachel uit te laten als we gaan werken zijn... en als we erbij zijn; we hebben ondertussen ervaring in 'brandjes blussen'... :roll:

samiya
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 08 jan 2019, 20:47
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door samiya » 11 jan 2019, 12:39

We hebben antwoord van onze installateur. Ik citeer :

Wij komen iedere maand samen met 22 kachelhandelaars. De situatie is daar ook al meerdere keren besproken.
Die 22 hebben in de laatste 10 jaar toch samen meer dan 12000 pelletkachels geleverd en geplaatst. Ik denk dat er dan toch al een beetje ervaring aanwezig is.
Wat we al lang vermoeden blijkt nu wel zekerheid. Niet de kachel, niet de verbinding met de schoorsteen. Wat rest er nog ?

De kachels gebruiken volgens de gebruikershandleiding van de fabrikanten. Dit in combinatie met een goede brandstof. De goedkoopste zak op de markt zal waarschijnlijk de beste niet zijn.

In bijlage 2 uittreksels van handleidingen van pelletkachels (Surdiac en E.K.). Dat vindt je trouwens in de handleiding van iedere fabrikant van pelletkachels. Er staat aangeduid dat er respectievelijk om de 2 weken (Surdiac) en om de 30 dagen(Edilkamin) het T-stuk/rookkanaal dient te worden gereinigd. Dit hebben jullie wellicht sinds de plaatsing nog niet uitgevoerd.

De nieuwe kachel dat we in bruikleen gegeven hebben staat er van 9 juli. Intussen is de winter halfweg.
Voor brand heb je 3 zaken nodig. Zuurstof, ontstekingsbron en brandstof. De 1ste 2 zijn in een rookgasafvoer (hete rookgassen) bij een werkende kachel steeds aanwezig. De brandstof na verloop van tijd. Dit zijn de assen van de verbranding, kleine vuurglinstertjes die zich afzetten op de wand van de buis. Als deze buis frequent wordt gereinigd is er niets om te branden in de buis. Inderdaad aan een pelletkachel is er werk.
Indien de kachel rechtstreeks door de muur verbonden wordt met een gemetst rookkanaal of geïsoleerde inox schoorsteen zal niemand ooit merken dat er daar evt een naverbrandingsvlam ontstaat.

Met een beetje goede wil en een kleine inspanning kunnen jullie met een gerust hart gaan wandelen en slapen.
We zijn er zeker van dat als jullie om de 2 weken het T stuk en het metertje buis met bocht reinigen er geen problemen zullen zijn .


Dit is hoe wij de reiniging doen en welk merk pellets wij gebruik(t)en (stukje uit het antwoord dat we straks willen versturen aan de installateur):

Het toeval wil dat ik 2 (twee!) dagen voor we alwéér de vlam in de pijp hadden, alle bereikbare rookafvoerbuizen van buiten uit had gereinigd (dus ook het gedeelte dat horizontaal door de muur heen loopt).
Aangezien je lijkt te insinueren dat het onderhoud van de kachel te wensen overlaat, geef ik je graag even mee wat ik qua onderhoud doe, en met welke frequentie dat gebeurt :
- Om de 1 à 2 dagen : Asopvangbak stofzuigen / vuurkorfje uithalen en reinigen / opvangbakje onder vuurkorfje stofzuigen / (gitzwarte, zelfs al na 1 dag) ruit kuisen / Reinigingsstangen onder speksteenplaat op en neer bewegen
- Om de 1 à 2 weken : potje aan de achterkant van de kachel losschroeven en ledigen ; vroeger bij de Edilkamin : dekplaat bovenin de brandkamer van de kachel uitnemen en reinigen (bij de Surdiac is dat een veel kleiner plaatje waar schijnbaar nauwelijks iets op blijft liggen dus dat doe ik bij deze kachel maar eens in de 3-4 weken meer) ; onderste compartiment kachel (onder de deur) openschroeven en stofzuigen ; automatische reinigingssequentie zoals in manual beschreven
- Om de 3 à 4 weken : buiten de opvangpot van de schoorsteen afnemen en ledigen + as in de horizontale buis door muur weghalen. Dat was ditmaal dus twee dagen voor het laatste incident uitgevoerd.

Je lijkt te insinueren dat we problemen ervaren omdat we de goedkoopste pellets kiezen. Tot nu toe hebben we deze winter twee merken gebruikt : Comfo en Terradena. Geen van beiden kopen we 'voor de goedkoop'. In beide gevallen koop ik ze uit praktische overwegingen, omdat ik regelmatig in het verkooppunt moet zijn (Makro Eke voor Terradena) of er moet passeren (voor Comfo). Van de 4 merken die Makro verdeelt (Terradena, Agricon, Delhez en Seasons) zijn de Terradena-pellets trouwens de duurste.
Vroeger (met de Edilkamin, waarmee we dezelfde problemen hadden als nu) was het onderhoudsschema hetzelfde als nu (zie hierboven), maar hebben we de eerste jaren vooral Badger- en Agricon-pellets gebrand. Aangezien jullie zelf Badger verkopen, en aangezien de Agricon pellet als beste-van-de-klas werd aangeduid in een vergelijkend onderzoek van Test-aankoop (85/100 ten opzichte van 78/100 voor Badger) denk ik dat ons ook toen niet veel te verwijten viel qua pelletkeuze.De installateur is hier trouwens een paar maanden geleden eens langs geweest omdat de Surdiac aanvankelijk om de haverklap spontaan uitviel. Hij had toen een document bij met de noodzakelijke parameters om het probleem te verhelpen. Om de een of andere reden raakte hij echter niet in het menu waar die aanpassingen moesten ingevoerd worden. Daar had hij een of andere code voor nodig, en die had hij - ook na wat rond telefoneren - niet ter beschikking. Hij heeft dan maar de pellet-toevoer verhoogd zodat de kachel voorlopig niet meer zou uitvallen, maar is hier vertrokken met de woorden : "De instellingen zijn nog niet in orde, maar ik kom binnen de week terug met de toegangscode om de kachel correct af te stellen. Ik geef nog wel een seintje op voorhand". Blijkbaar is "binnen de week" een zeer rekbaar begrip tegenwoordig, want tot op vandaag hebben we daar niets meer van gehoord, en we zijn het beu om telkens opnieuw te moeten bellen om beloofde en niet nagekomen afspraken in herinnering te brengen. Overigens was het zwart worden van de ruit voor zijn bezoek aanvaardbaar (er was wel wat aanslag maar veel minder dan bij de Edilkamin). Nadien werd de ruit nóg sneller zwart dan het geval was bij de Edilkamin. Ons zwarte-ruit-probleem is dus duidelijk gebonden aan de parameters van het toestel (wat logisch is uiteraard).

Wie is hier nu in 'fout'? En hebben wij volgens jullie het recht om onze oude Edilkamin-kachel terug te eisen?
Hoe zouden jullie hiermee omgaan als verdeler?

Gebruikersavatar
HerC
Pellet-specialist
Berichten: 1969
Lid geworden op: 10 mei 2014, 17:01
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door HerC » 11 jan 2019, 17:05

Natuurlijk hebben jullie het recht om uw eigen kachel terug te vragen.

Deze firma kletst er trouwens maar wat op los in plaats van voor een oplossing te zorgen.

Aan de inox rookafvoer te zien , is er veel meer aan de hand geweest dan enkele genstertjes en een lichte ontbranding in het rookkanaal.
Hier heeft een serieuze schouwbrand plaats gevonden.

Ben toch wel benieuwd wie deze zo bekwame en zo goed verkopende installateur is.

Dit verhaal lezende heb ik alvast een klein vermoeden ;)

pro Pelletkachels
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 10 jan 2019, 10:46
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door pro Pelletkachels » 11 jan 2019, 17:39

ik zou de rookgassen even laten controleren (meting voor biomassa), volgens mij te veel onverbrande deeltjes,(NOx) in de rookgassen, die laden aan, wat een zwarte schuimige koek geeft, die is brandbaar, als daar dan een vonk achter blijft hangen, kan je deze verkleuring krijgen door hoge temperaturen.
Dat kan afgesteld worden door brandstof/lucht verhouding.
PS. dit is waar ik zou beginnen zoeken, het kan ook nog andere oorzaken hebben.

samiya
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 08 jan 2019, 20:47
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door samiya » 11 jan 2019, 22:36

Dank je wel iedereen voor het meedenken, meehelpen!
We gaan onze kachel blijven terugvragen, want die vroeg ik al terug en dat is hij duidelijk niet van plan :o
En tegen volgende winter zijn we verhuist en kan de zaak rusten (en wij ook :))

pro Pelletkachels
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 10 jan 2019, 10:46
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door pro Pelletkachels » 11 mar 2019, 15:52

De opbouw van uw schoorsteen ziet er goed uit, wel kan het zijn dat verhouding lucht/brandstof verkeerd is ingesteld. Zo krijg je creosoot aanslag in de schoorsteen, wat als gevolg kan hebben.... schouwbrand. Maar het kan ook aan de pellets liggen, pellets met hardhout hebben veel sneller deze aanslag in de schoorsteen dan 100% dennenhout. Het is moeilijk om zo de juiste info te geven, maar vraag aan je installateur even of hij een rookgas analyse doet. Daar kan hij veel van te weten komen en uw toestel juist afregelen.

samiya
Pellet-starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 08 jan 2019, 20:47
Contacteer:

Re: ten einde raad

Bericht door samiya » 11 mar 2019, 18:44

Hoi,

We gebruiken de pellets die je vermeld en binnen die soort hebben we er meerdere uitgetest.
We krijgen ondertussen wel onze eigen kachel terug nadat ik gebeld heb met een advocaat en dit ook meegedeeld heb naar hun toe. Maar we hebben nog geen timing afgesproken.

Maar deze ochtend hadden we door de storm geen elektriciteit en werk hun kachel nu niet meer.
Kan dat er iets mee te maken hebben? Zijn de instellingen nu terug op fabrieksinstelling hierdoor?
De slak draait niet en er komen dus ook geen korrels.
We zitten weer eens in kou. :roll:
ofwel brand het buiten de buis ofwel hebben we kou...

Groetjes
Samiya

Plaats reactie

Terug naar “Algemene info en vragen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast