Die 4 zakken waren proper, zie ook foto in forumdraad http://www.pelletsforum.be/viewtopic.ph ... ammi#p1324
ik hou er persoonlijk van als het transparante zakken zijn: dan kan je al zien welke kleur ze hebben, gemiddelde lengte en of je overvloedig stof in de zak hebt.
Bon, ik kon dus zien dat ze gelig/lichtbruin van kleur waren, lichter dan de German Pellets (die uiteraard mijn referentiepunt zijn omdat ik die sinds het begin stook).
Aan de bovenkant van de zakken kon ik geen stof zien maar je moet de zak altijd eens omdraaien want het stof zit eerder aan die kant. Er leek me meer stof dan in de zakken German Pellets maar niet overdreven veel.
Waar ik wel benieuwd naar was, was de mogelijke invloed van de lange pellets. Je ziet door heen de zak direct veel lange pellets. Sommige pellets zijn zo'n 6cm lang maar in de zak zijn ze al half doormidden gebroken. Verhoudingsgewijs veel pellets van tussen 4-5 cm. En ook minder kleine pellets van minder dan 1 cm. In mijn vergelijk met German Pellets is het een zeer opvallend verschil - tesamen met kleurverschil uiteraard.
Goed, de test van de pellets verliep volgens dit stramien: eerst de kachel weer eens proper gemaakt, reservoir uitgestofzuigd en dan gevuld.
Omdat ik nu wel wou weten hoeveel stof er in de zakken was, heb ik voor de 4 zakken telkens de laatste pellets in een vergiet gegoten (met dank aan de vrouw voor het mogen lenen daarvan). De hoeveelheid stof varieerde van 24 gr voor de eerste 2 zakken tesamen, naar zowat 24-26 gr voor de 3de en 4de zak apart.
Vermoedelijk ben ik bij die 2 laatste zakken meer secuur gaan wegen, namelijk meer van de zak door het vergiet filteren.
Nu, die 24-26 gr per zak, als je dat in een klein potje ziet lijkt het ook heel weinig. En het is zeker veel minder dan 150 gr dat volgens de Din+ norm in een zak van 15 kg mag zitten.
Achteraf had ik wel de indruk dat als ik met mijn handen doorheen de pellets in het reservoir woel, er makkelijk sleet zit op de pellets. Met andere woorden, met dat gewoel slijten de uiteindes af en geven sneller stof. Ik denk dat dus de hoeveelheid stof in de zak gewoon fel door het opnemen en neerzetten komt. Eenmaal in de kachel zal dat meevallen. Ik zal het reservoir wel iets vaker stofzuigen.
Bij het branden heb ik geen probleem gehad... Mijn Rika Como stel ik gewoon in op x % warmte en dat is bij ons meestal 30% (iets van 2.4 kW volgens fabrikant Rika). Wat me wel opviel is dat soms er bijna geen vlam was. Alsof de kachel voor de gevraagde warmte geen pellets moest bijgooien en er dus geen vlam was - eerder gloeiende pellets in het branderpotje. Ik hoop dat dit een goede observatie en redenering van mij is

De kachel stelt zichzelf in en zal minder pellets verbruiken als die pellets ook goed branden hé ...
Na de 4 zakken branden, geen problemen gemerkt tijdens die 5 dagen. Een 2 dagen heeft de kachel overdag en 's avonds gebrand, de overige 3 dagen enkel 's morgens en 's avonds. Het was dan ook eens meer koude temperaturen hé.
Bij de schoonmaak het volgende positieve effect: branderpotje uitgenomen en uiteraard was er een koekje. Dat heb ik altijd al zo geweten maar .... bij het omdraaien van het potje boven een reklamefolderke viel dat er al gewoon uit

Bij de German Pellets moet ik bijna altijd het potje zo vanaf een centimeter omgekeerd laten vallen vooraleer het ganse koekje eruit valt. En nu?? zonder moeite viel het eruit.
Dat vond ik goed !
De hoeveelheid as in de asla, pffffft, of dat nu iets meer of minder is zal me een zorg zijn. Een beetje rammelen met de asbak en dat zakt toch altijd in. De as zelf was zowat zwart van kleur met tikkels lichtbruine stof erin.
Aanslag op het venstertje leek me 'gewoon' tov. mijn referentie German Pellets.
Mijn persoonlijke conclusie: deze test van 4 zakken Tiger Pellets beviel me.
Uitloper van de test: met nog zo'n 5 zakken German Pellets te gaan met de huidige temperaturen zou ik het einde van het stookseizoen niet overbruggen. Ik heb dan een pallet Tiger Pellets gekocht (bij Vanhaeren te Nieuwerkerken) aan 3,90 per zak.
Ik ben content.